Kinesitherapeutische specialisaties

Maarten, Laura en Delphine zijn als kinesitherapeut dé bewegingsexpert bij uitstek.

Er bestaan echter vele specialisaties binnen het domein van de kinesitherapie. Bij Physio141 kan u terecht voor:

 

Manuele therapie

Stroeve of geblokkeerde gewrichten, pijnlijke of gespannen spieren, … Dit zijn vaak voorkomende oorzaken van gestoorde bewegingsvrijheid en de daarmee gepaarde verminderde levenskwaliteit. De manueel therapeut spoort de bron van de pijn / beperking op en behandelt deze door middel van specialistische technieken (manipulaties, mobilisaties, …). Naast de manuele aanpak zal een behandeling ook steeds bestaan uit oefentherapie en advies, waardoor we samen werken aan een duurzame oplossing voor je klachten! Voor meer informatie over manuele therapie, zie https://www.mathera.be/

 

Sportkinesitherapie

Sporten is gezond! Laat dat duidelijk zijn. Helaas gaat sporten soms ook wel eens gepaard met blessures... Dan is de sportkinesitherapeut dé ideale persoon om u terug op weg te helpen. In de behandeling staat de actieve aanpak via (sport specifieke) oefentherapie centraal. Manuele behandeling, taping, etc. zorgt voor de nodige ondersteuning en zal het herstel en de return-to-sport bespoedigen.

 

Dry needling

Overbelaste of gespannen spieren kunnen niet alleen pijn uitlokken, maar zullen vaak ook vrij bewegen in de weg staan. Wanneer de oorzaak van uw klachten (deels of volledig) te vinden is in de spieren, kan gebruik gemaakt worden van dry needling. Via dry needling werken we heel specifiek in op het ontspannen van pijnlijke, verkrampte punten (triggerpoints) in de betrokken spieren. Met snel resultaat! Dit is geen alleenstaande behandeling, maar gaat steeds gepaard met manuele behandeling, stretching, oefentherapie en advies. Voor meer informatie over dry needling, zie http://www.dryneedling-gent.be/info-patienten/

 

Pre- en postoperatieve revalidatie

Dient u binnenkort een operatie te ondergaan? Dan is het een goed idee om u hier op voor te bereiden! Dit door je te informeren over wat je mag verwachten van de operatie en de periode nadien, maar ook door je gewrichten en spieren in de best mogelijke conditie te brengen. Zo zal de revalidatie nadien immers des te vlotter verlopen.
Eens de operatie achter de rug is, begint de postoperatieve revalidatie: de weg naar herstel. Via behandeling en begeleide oefentherapie helpen wij je graag weer jouw topvorm te bereiken, en dat op een veilige en verantwoorde manier!

 

Oedeemtherapie

Oedeem, in de volksmond beter bekend als zwelling, is een abnormale opstapeling van extracellulair vocht in de weefsels. Dit kan omwille van verschillende redenen ontstaan. Soms kan een slecht werkend lymfestelsel - bijvoorbeeld na een ongeluk, een operatie, radiotherapie, … - de zwelling verklaren, maar dit kan ook een gevolg zijn van een slechte werking van het bloedvatenstelsel (veneus oedeem) of van een overmatige opstapeling van vetcellen (lipoedeem).

De therapie bestaat uit verschillende onderdelen, wordt telkens afgestemd op uw klachten en verloopt in samenspraak met uw behandelende arts. Zowel huidzorg, wondzorg, compressietherapie, oefentherapie, manuele lymfedrainage, taping als educatie kunnen tot het behandelprogramma behoren.

Voor meer informatie kan u ons steeds contacteren, of een kijkje nemen op www.oedema.be. Dit is de website van een interuniversitaire groep met klinische en wetenschappelijke expertise omtrent oedeemtherapie. Delphine is terug te vinden in de lijst van behandelende therapeuten.

 
 
 

Sportgeneeskunde

Pieter werkt als huisarts/sportarts nauw samen met onze praktijk.

De volgende onderzoeken en diensten vinden plaats bij Physio141:

 

Inspanningstests (incl. ECG en lactaattest)

Bent u benieuwd naar de huidige toestand van uw conditie en uithouding voor duursporten? Via een inspanningstest krijgen we hierover een objectief verslag op basis waarvan specifiek trainingsadvies gegeven kan worden om uw prestaties nog verder te verbeteren en uw doelen te bereiken.
Een inspanningstest wordt afgenomen op de fiets of op de loopband. Hierbij wordt de weerstand / snelheid met vaste stappen verhoogd tot maximale inspanning wordt bereikt. Uw hartslag, elektrocardiogram en bloeddruk worden continu gemonitord en op vaste tijdstippen wordt de lactaatwaarde in het bloed bepaald met een klein prikje in de vinger.
Aan de hand van deze gecombineerde gegevens kunnen we onder andere de anaerobe drempel bepalen. Dit is de snelheid of weerstand vanaf wanneer uw lichaam melkzuur begint op te stapelen. Het kennen van uw persoonlijke anaerobe drempel is onontbeerlijk om een geschikte trainingsintensiteit te kunnen bepalen en uw sportieve doelstellingen op een gezonde manier na te streven.

 

Duoconsultaties sportarts - kinesitherapeut

Indien er tijdens uw kinesitherapeutische behandeling onduidelijkheid is over de exacte oorzaak van de klachten, of er treedt geen verdere verbetering meer op, kan in samenspraak met uw therapeut een duoconsultatie ingepland worden.
Dit houdt in dat u opnieuw onderzocht wordt en deze keer gezamenlijk door de sportarts én uw kinesitherapeut. Zo worden de klachten multidisciplinair bekeken en worden er en eventueel bijkomende technische onderzoeken voorgeschreven.
Indien aangewezen kan onmiddellijk ook de medicamenteuze en/of kinesitherapeutische behandeling bijgestuurd worden.
Dit unieke concept vindt u bijna nergens anders en draagt bij aan een optimaal herstel!

Voor bovenstaande diensten dient u een afspraak te maken via uw behandelend kinesitherapeut of via het algemene telefoonnummer van Physio141.

 

Andere sportgeneeskundige onderzoeken en consultaties vinden plaats bij Sinicare. Deze praktijk is gesitueerd op de Sint-Gillisbaan 154a, op 2 minuten rijden van Physio141.

 

Sportmedische keuring bij een erkend keuringsarts

Via een vragenlijst, lichamelijk onderzoek en ECG (elektrocardiografisch onderzoek) wordt bepaald of u veilig kan sporten. Elke sporter laat deze screening best uitvoeren aan het begin van en tijdens de sportcarrière. De frequentie van deze check-up is afhankelijk van de beoefende sportdiscipline. Beter voorkomen dan genezen!

 

Sportblessures

Ai… Geblesseerd! Wat heb ik juist? Mag ik blijven sporten? …
Met deze vragen kan u terecht bij de sportarts. Via een grondig vraaggesprek, klinisch onderzoek, en eventueel echografie, bepaalt hij de oorzaak van de klachten en kan gericht advies gegeven worden. Indien nodig worden aanvullende onderzoeken en behandelingen verricht of voorgeschreven.

 

Spirometrie

Via spirometrie (of een blaastest) wordt de longfunctie gemeten. Dit is niet enkel van belang bij chronische longziekten of rokers, maar ook bij klachten (inspannings)astma of algemene ademhalingsklachten. Spirometrie kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en mee opvolgen hoe de longfunctie evolueert op langere termijn.

Voor bovenstaande diensten dient u een afspraak te maken op www.sinicare.be of via het nummer 03/777.36.00. Vermeld steeds dat u een sportgeneeskundige consultatie wenst en de reden hiervoor.

 

Trainingsbegeleiding

Zoek je naar nieuwe uitdagingen? Droom je van deelname aan een Ironman? Heb je altijd al eens een marathon willen lopen? Zet je de eerste stappen in het lopen / triatlon / … of wil je een gezondere levensstijl aannemen door te (beginnen) sporten en je algemene conditie verbeteren? Dan is Laura de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

In oktober 2022 volgde ze de opleiding “Trainingsbegeleiding bij recreatieve uithoudingssporters”, waarbij de focus vooral lag op lopen, zwemmen en fietsen.

Als je op zoek bent naar een persoonlijk trainingsschema voor jouw specifieke doelen (zowel op korte als op lange termijn), dan heeft Laura de expertise om een efficiënt schema op jouw maat te maken. Hierbij wordt ook gestreefd naar een optimale en haalbare planning, zodat de trainingen in je (vaak al drukke) week passen.

Voor lopen en fietsen kan het opstellen van dit gedetailleerde schema bovendien (optioneel) vooraf gegaan worden door een inspanningstest bij onze sportarts. Zo krijg je een goed zicht op de huidige staat van je fysieke conditie én weet je dat het sporten op een veilige manier kan opgebouwd worden.

Dankzij Laura’s achtergrond als sportkinesitherapeut kan je ook kiezen voor een (afzonderlijk of bijkomend) blessurepreventief oefenschema. Om dit te kunnen opstellen, wordt tijdens een uitgebreid klinisch onderzoek op zoek gegaan naar de punten waar je nog sterker in kan worden om blessures te voorkomen.

Als je op zoek bent naar die specifieke begeleiding op weg naar je sportieve doelstellingen, dan ben je hier aan het juiste adres!