Dit is een erkende specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op het doorgedreven onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat.
Stroeve of geblokkeerde gewrichten, pijnlijke of gespannen spieren, geknelde of geïrriteerde zenuwen, … Dit zijn vaak voorkomende oorzaken van gestoorde bewegingsvrijheid en verminderde levenskwaliteit.
De manueel therapeut spoort de bron van de pijn / beperking op en behandelt deze door middel van specialistische technieken (manipulaties, mobilisaties, …). Naast de manuele aanpak zal een behandeling ook steeds bestaan uit oefentherapie en advies, waardoor we samen werken aan een duurzame oplossing voor je klachten!
Voor nog meer informatie over manuele therapie, zie https://www.mathera.be/
Sportkinesitherapie
Deze specialisatie richt zich enerzijds op het behandelen van sportblessures en anderzijds op de preventie ervan. Zowel recreatieve als professionele sporters zijn welkom!
Sporten is gezond! Maar helaas gaat het soms ook wel eens gepaard met blessures ten gevolge van een trauma of overbelasting…
Dan is de sportkinesitherapeut de ideale persoon om u terug op weg te helpen. In de behandeling staat een actieve aanpak via (sportspecifieke) oefentherapie centraal. Manuele behandeling, taping, etc. zorgt voor de nodige ondersteuning en zal het herstel en de return-to-sport bespoedigen.
Is het niet de eerste keer dat je die vervelende blessure oploopt? Of wil je zo veel als mogelijk verhinderen dat ze binnen afzienbare tijd opnieuw de kop opsteekt? Onze preventieve aanpak via gerichte, op maat gemaakte oefentherapie kan een oplossing bieden!
Dry needling
Via deze therapeutische techniek kunnen pijnlijke, gespannen spieren terug ontspannen worden. Dry needling kan gebruikt worden bij de behandeling van verschillende klachten.
Overbelaste of gespannen spieren kunnen niet alleen pijn uitlokken, maar zullen vaak ook vrij bewegen in de weg staan.
Wanneer de oorzaak van uw klachten (deels of volledig) te vinden is in de spieren, kan gebruik gemaakt worden van myofasciale dry needling. Met een heel fijne, flexibele naald werken we specifiek in op het ontspannen van pijnlijke, verkrampte punten (triggerpoints) in de betrokken spieren. Met snel resultaat!
Dit is geen alleenstaande behandeling, maar gaat steeds gepaard met manuele behandeling, stretching, oefentherapie en advies.
Voor nog meer informatie over dry needling, zie https://www.dryneedling-gent.be/info-patienten/
Pre- en postoperatieve revalidatie
Je optimaal voorbereiden op en revalideren na een operatieve ingreep, steeds onder deskundige begeleiding? Dat kan bij ons!
Dient u binnenkort een operatie te ondergaan? Dan is het een goed idee om u hier op voor te bereiden! Door je te informeren over wat je mag verwachten, maar ook door je gewrichten en spieren in de best mogelijke conditie te brengen, zal alles nadien immers des te vlotter verlopen.
Eens de operatie achter de rug is, begint de postoperatieve revalidatie: de weg naar herstel. Via behandeling en begeleide oefentherapie helpen wij je graag weer jouw topvorm te bereiken, op een veilige en verantwoorde manier!
Sportgeneeskunde
Pieter werkt als huisarts/sportarts nauw samen met onze praktijk.
Onderstaande diensten vinden plaats bij Physio141.
Een afspraak maken kan online, via uw behandelend kinesitherapeut of via het algemene telefoonnummer van Physio141.
Inspanningstests (incl. ECG en lactaattest)
Een loop- of fietsproef tot maximale inspanning, waarbij verschillende parameters continu worden gemonitord door de sportarts. Zo wordt niet alleen bekeken of je veilig kan (verder) sporten, maar krijg je ook een goed beeld van je conditie en uithoudingsvermogen. Dat vormt de basis voor een op maat gemaakt trainingsschema.
Bent u benieuwd naar de huidige toestand van uw conditie en uithouding voor duursporten? Via een inspanningstest krijgen we hierover een objectief verslag op basis waarvan specifiek trainingsadvies gegeven kan worden om uw prestaties nog verder te verbeteren en uw doelen te bereiken.
Een inspanningstest wordt afgenomen op de fiets of op de loopband. Hierbij wordt de weerstand / snelheid met vaste stappen verhoogd tot maximale inspanning wordt bereikt. Uw hartslag, elektrocardiogram en bloeddruk worden continu gemonitord en op vaste tijdstippen wordt de lactaatwaarde in het bloed bepaald met een klein prikje in de vinger.
Aan de hand van deze gecombineerde gegevens kunnen we onder andere de anaerobe drempel bepalen. Dit is de snelheid of weerstand vanaf wanneer uw lichaam melkzuur begint op te stapelen. Het kennen van uw persoonlijke anaerobe drempel is onontbeerlijk om een geschikte trainingsintensiteit te kunnen bepalen en uw sportieve doelstellingen op een gezonde manier na te streven.
Duoconsultatie sportarts - kinesitherapeut
Bij onduidelijkheid over de oorzaak van de klachten, of als de revalidatie niet loopt zoals verwacht, kan een gezamenlijk onderzoek door de sportarts en uw behandelend kinesitherapeut tot nieuwe inzichten leiden.
Indien er tijdens uw kinesitherapeutische behandeling onduidelijkheid is over de exacte oorzaak van de klachten, of er treedt geen verdere verbetering meer op, kan in samenspraak met uw therapeut een duoconsultatie ingepland worden.
Dit houdt in dat u opnieuw onderzocht wordt en deze keer gezamenlijk door de sportarts én uw kinesitherapeut. Zo worden de klachten multidisciplinair bekeken en worden er en eventueel bijkomende technische onderzoeken voorgeschreven.
Indien aangewezen kan onmiddellijk ook de medicamenteuze en/of kinesitherapeutische behandeling bijgestuurd worden.
Dit unieke concept vindt u bijna nergens anders en draagt bij aan een optimaal herstel!
Andere sportgeneeskundige onderzoeken en consultaties vinden plaats bij Sinicare. Deze praktijk is gesitueerd op de Sint-Gillisbaan 154a, op 2 minuten rijden van Physio141.
Voor onderstaande diensten kan u een afspraak maken op het rechtstreekse nummer: 03/777.36.00. Vermeld steeds dat u een sportgeneeskundige consultatie wenst en de reden hiervoor.
Sportmedische keuring bij een erkend keuringsarts
Een preventieve, medische check-up die elke sporter het best aan het begin en op regelmatige tijdstippen tijdens de sportcarrière laat uitvoeren. Dit onderzoek is belangrijk om veilig (verder) te kunnen sporten en vaak helpt het ook het risico op overbelastingsletsels te minimaliseren.
Via een vragenlijst, lichamelijk onderzoek en ECG (elektrocardiografisch onderzoek) wordt bepaald of u veilig kan sporten. Elke sporter laat deze screening best uitvoeren aan het begin van en tijdens de sportcarrière. De frequentie van deze check-up is afhankelijk van de beoefende sportdiscipline. Beter voorkomen dan genezen!
Sportblessures
Ai… Geblesseerd! Wat heb ik juist? Mag ik blijven sporten? …
Met deze vragen kan u terecht bij de sportarts. Via een grondig vraaggesprek, klinisch onderzoek, en eventueel echografie, bepaalt hij de oorzaak van de klachten en kan gericht advies gegeven worden. Indien nodig worden aanvullende onderzoeken en behandelingen verricht of voorgeschreven.
Spirometrie
Via spirometrie (of een blaastest) wordt de longfunctie gemeten. Dit is niet enkel van belang bij chronische longziekten of rokers, maar ook bij (inspannings)astma of algemene ademhalingsklachten.
Spirometrie kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en mee opvolgen hoe de longfunctie evolueert op langere termijn.
Trainingsbegeleiding
Of je nu jouw sportieve prestaties naar een hoger niveau wil tillen, of gewoon een gezondere levensstijl wil aannemen en je algemene conditie wil verbeteren, bij ons kan je terecht voor professionele begeleiding.
Zoek je naar nieuwe uitdagingen? Droom je van deelname aan een Ironman? Heb je altijd al eens een marathon willen lopen? Zet je de eerste stappen in het lopen / triatlon / … of wil je een gezondere levensstijl aannemen door te (beginnen) sporten en je algemene conditie verbeteren?
Als je op zoek bent naar een persoonlijk trainingsschema voor jouw specifieke doelen (zowel op korte als op lange termijn), dan heeft Laura de expertise om een efficiënt schema op jouw maat te maken. Hierbij wordt ook gestreefd naar een optimale en haalbare planning, zodat de trainingen in je (vaak al drukke) week passen.
Voor lopen en fietsen kan het opstellen van dit gedetailleerde schema bovendien (optioneel) vooraf gegaan worden door een inspanningstest bij onze sportarts. Zo krijg je een goed zicht op de huidige staat van je fysieke conditie én weet je dat het sporten op een veilige manier kan opgebouwd worden.
Dankzij Laura’s achtergrond als sportkinesitherapeut kan je ook kiezen voor een (afzonderlijk of bijkomend) blessurepreventief oefenschema. Om dit te kunnen opstellen, wordt tijdens een uitgebreid klinisch onderzoek op zoek gegaan naar de punten waar je nog sterker in kan worden om blessures te voorkomen.
Als je op zoek bent naar die specifieke begeleiding op weg naar je sportieve doelstellingen, dan ben je hier aan het juiste adres!